maandag 27 maart 2017

Rondje Stuttgart

Twee weken geleden het wandelrondje gemaakt rond Stuttgart. 's Ochtends vroeg begonnen bij de Bismarckturm en vanaf daar verder gelopen richting Birkenkopf.
Uitzicht vanaf de Bismarckturm


Deze route loopt verrassend genoeg door een strook bos en je hebt al snel niet meer het idee idee dat je in Stuttgart bent. Birkenkopf is het hoogste punt van Stuttgart en tevens een groot monument. Na de oorlog moest men ergens heen met het puin van de stad (45% van de stad lag plat) en men besloot dit maar op Birkenkopf te dumpen. Deze is hierdoor 40 meter hoger geworden, van 471 meter naar  511 meter. Bovenop is een monument van stenen. Het uitzicht is geweldig en het valt op dat de bergen niet recht lopen en dat je geen zicht hebt op de noordwest hoek an de stad omdat de heuvel van de Bismarckturm in het zicht staat. Op het moment dat ik er was waren er 2 Nederlandse hardlopers die weer eens aangaven dat waar je ter wereld ook staat je Nederlands hoort.


Vanaf Birkenkopf doorgelopen naar de Hasenberg, een wat kleinere heuvel om via het dal bij Südheim weer een berg op te gaan en de bebouwing op te zoeken om richting de Fernsehturm (Televisietoren) te gaan. Deze is te bezichtigingen en heeft een mooi uitzicht over de stad, wart eigenlijk alleen leuk is als je al wat plaatsen kent. De toren is 60 jaar oud en dat merk je, als je het vergelijkt met Skytree in Tokyo (gebouwd in 2012).

Op de foto is met een groene pijl de Bismarkturm aangegeven, welke goed herkenbaar is vanwege de grashelling ervoor.



Bij de tweede foto staat het huis waar ik gisteren voor een appartement ben wezen kijken er net niet op.

Na de Fernsehturm verder gewandelt naar de andere kenmerkende toren in Stuttgart oost, de telekom toren op Frauenkopf. Hier ben ik verder het bos ingegaan en dat was niet de correcte weg, want ik kwam uit aan de oostkant van de heuvel en liep van Stuttgart af. Wel een heel mooi gebied dat als het bos ophoud je overal tuintjes ziet, het lijkt op een volkstuin, maar het is meer om te zitten en wat in plaats een tuin naast je huis heb je hem op 5 km afstand. Door al die tuintjes op de helling kreeg je een landelijk gevoel en had je helemaal niet het idee dat een kilometer verder de stadsgrens van Stuttgart lag.

Dit was ook bijna het eind van het bos en ik ben toen maar richting huis gegaan. Omdat het al laat was ben ik maar rechtstreeks gegaan en niet volgens plan via de parken in het noorden.

Ik blijf het een bizar iets vinden dat het mogelijk is om een ronde om de stad te lopen door alleen groen. In dit geval zou het dan 3 kwart bos en een kwart park zijn, met een stuk in Stuttgart oost waar je echt door de bebouwing moet gaan ipv een stukje bij Killesberg en Degerloch. Echter is het wel een hele lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten